Vi undersøger: Homøopati
Der findes mange tilbud inden for alternativ behandling, og det kan være svært at gennemskue, hvad der er op og ned på de mange behandlingsformer. Hvad kan du bruge dem til, og hvad er videnskabeligt bevist?
Hvad er homøopati?
Tyskeren Samuel Hahnemann er hovedmanden bag behandling og fremstillingsmetoder af homøopatiske præparater. Han var læge i 1700- og 1800-tallet, og han begyndte tidligt i sit voksenliv at eksperimentere med at give både sig selv, sine mange børn, sine studerende og andre forsøgspersoner meget små doser af ellers sygdomsfremkaldende stof.
Han forsøgte sig blandt andet med at helbrede folk for tyfus, og kilderne siger, at det faktisk gik bedre for Hahnemanns patienter, end for dem, der fik behandling ved den traditionelle lægestand.
Grundtankerne er nøjagtig de samme i dag, hvor man hos en homøopat får en behandling, som bygger på ideen om, at et stof i meget små doser kan kurere symptomer og sygdomme, som stoffet selv fremkalder, hvis dosen havde været større.
Ofte anvendes doser så små i de homøopatiske præparater, at det aktive stof ikke længere er at finde i blandingen.
Homøopater mener, at behandlingen kan genoprette energibalancen eller få kroppen til at selvhele – en såkaldt vitalkraft, som homøopater tror på, at vi alle besidder. De homøopatiske præparater fremstilles af stof og ingredienser udvundet fra blandt andet dyr, mineraler og planter.
Hvad kan det bruges til?
Behandlingerne med homøopatiske præparater påstås at kunne bedre en lang række helbredsudfordringer som allergi, astma, mave-tarm-problemer, fibromyalgi, cancer, smerter, funktionsnedsættelse i muskler, fatigue/udmattelse, kvalme, angst og depression.
Hvad siger videnskaben?
Der er foretaget mange undersøgelser, som først og fremmest har belyst de homøopatiske præparaters virkning.
Både resultater og den generelle holdning hos forskere siger, at præparaterne ikke virker, og at det dermed ingen gavnlig effekt har at fortynde stofferne, som man gør det i homøopati.
Hvad koster det?
Det er ikke muligt at få tilskud til homøopati gennem Sygeforsikringen "danmark". Beløbet for homøopatiske behandlinger kan svinge enormt, alt efter hvilke præparater man tilkøber.
Indholdet er lavet på baggrund af blandt andet information fra det norske center indenfor komplementær og alternativ medicin (NAFKAM).
Du kan læse mere om homøopati på NAFKM's hjemmeside