Bevægelighedstræning
For at vedligeholde funktionsniveauet er det vigtigt også at vedligeholde bevægeligheden.
Vi bliver mindre smidige med alderen. Fleksibiliteten nedsættes i nogle led med over 50 procent gennem livet. Ved at udføre smidighedsøvelser dagligt kan vi dog, ifølge nogle forskere, forebygge den aldersbetingede stivhed. Det kan der derfor være rigtig god grund til at gøre. En fleksibel krop er nemlig med til at optimere kroppens funktioner og nedsætte risikoen for skader og overbelastning af leddene i træningssituationer. Samtidig kan smidighed holde ældre mennesker selvhjulpne over længere tid.
Kropsholdningen
Mange af os sidder ned en meget stor del af vores hverdag. Desuden foregår de fleste af vores bevægelser foran kroppen, og alt i alt påvirker det leddenes bevægelighed og dermed vores kropsholdning og evne til at udføre forskellige aktiviteter. For eksempel bliver skuldrene typisk let fremadtrukne og ryggen stiv og immobil.
Ud over smerter og ubehag kan en dårlig holdning medføre, at blodkar bliver ’stivere’ og har sværere ved at transportere blodet igennem kroppen. En dårlig kropsholdning kan også medføre en mindre effektiv vejrtrækning, fordi lungerne ikke kan udvide sig fuldt ud, når brystkassen er stiv og immobil. Nakken kan blive spændt, og det kan blive svært at dreje hovedet og fx se sig over skulderen, når man kører i bil.
Smidighedstræning
Du kan vedligeholde din smidighed ved at lave øvelser, hvor du aktivt bevæger leddene ud i deres yderpositioner. Har du nedsat bevægelighed i et led, kan du lave bevægelser, hvor du bringer leddet til sin yderposition, så du mærker et stræk. Med tiden vil du sandsynligvis kunne mærke, at du kan komme længere og længere ud i bevægelsen.
Udspænding
Udspænding eller udstrækning er oftest kendt som noget, man afslutter sin træning med. Tesen er, at efter aktivitet skal alle de bindevævsstrukturer, som under træningen er blevet lidt kortere, strækkes. Formålet er altså at vedligeholde den fleksibilitet, man har.
Man kan i forskningen ikke understøtte, at udspænding har en reel længerevarende effekt, eller for den sags skyld bevise, at man kan opnå øget bevægelighed af udspænding.
Jo ældre du er, jo vigtigere er udstrækning, da nogle har tendens til at blive lidt mere stive i kroppen med alderen. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at fysisk aktivitet til ældre (65+) kan være udstrækning minimum 2 gange ugentlig i 10 minutter.