Styrke- og udholdenhedstræning
Bliv klogere på, hvordan du som polioramt kan træne styrke og udholdenhed.
Muskler kan trænes enten ved styrke- eller udholdenhedstræning. Den gængse definition på styrke- og udholdenhedstræning er at træne, til musklerne udmattes.
Det er ikke godt for poliomuskler at træne til udmattelse, du skal stoppe i så god tid, at du stadig har kræfter til at gentage øvelsen nogle gange.
Det er en god idé at holde pauser undervejs. De poliomuskler, som er svækkede, trænes bedst ved udholdenhedstræning. Det vil sige, at du belaster med det antal kilo, du nemt kan magte, men til gengæld øger den tid, du laver øvelsen.
Eksempel på udholdenhedstræning
I praksis kan det fx være, at du gentager øvelsen 10 gange, holder en lille pause og derefter gentager endnu 2 x 10 med en pause imellem. Pausen skal vare samme tid som øvelsen eller op til halvanden gang længere.
Når du synes, at de 3 x 10 gange bliver for let, kan du øge til 3 x 15. Senere kan du eventuelt øge belastningen en smule og samtidig gå ned på 3 x 10 gentagelser. Herfra kan antallet af gentagelser igen øges.
En anden strategi kan være at starte med meget let belastning i øvelsen og lave 12-15 gentagelser tre gange og øge belastningen, når du føler, at du har kræfter til det.
Poliolammelser er som regel spredt rundt om i kroppen, og dermed skal du træne den enkelte muskel under hensyn til, hvor stærk den er.
Start forsigtigt ud
Træningsprogrammet bør starte forsigtigt og langsomt øges. Øvelserne og belastningen bør løbende justeres i forhold til reaktionen på træningen.
Får du muskelsitren, kramper, yderligere nedsat kraft, ekstra træthed eller muskelsmerter i mere end to døgn, skal belastning eller antallet af gentagelser nedjusteres.