Gå til hovedindhold

Må jeg have en bisidder med?

To borgere sidder og kigger på en computer

Publiceret

16. august 2022

Spørgsmål:

Jeg har søgt om udskiftning af min handicapbil og er efter otte måneders ventetid indkaldt til samtale. Jeg har hørt fra mange, at det er vanskeligt at få udskiftet sin bil, og at man skal udsættes for en gangtest.

Min søn har sagt, at han gerne vil tage med mig – og hjælpe med at forklare min situation. Må han mon det?

Der står ikke noget om, at jeg må tage en pårørende med. Men jeg har bare så svært ved at overskue situationen.

Svar:

Tak for dit spørgsmål. Man har i henhold til Forvaltningslovens §8 altid ret til at have en bisidder med til en samtale.

En bisidder er i klassisk forstand ”ekstra øjne og ører”. Det vil sige, at det er dig selv, der er hovedpersonen (part i sagen), og det er dig, sagsbehandleren henvender sig til. Bisidderen deltager på den måde ikke direkte i samtalen. Bisidderen skal ikke være den, der fører ordet, men må gerne udtale sig, hvis vedkommende bliver spurgt.

Det er derfor vigtigt, at man afstemmer forventningerne med sin bisidder inden samtalen. Altså, at man har talt roller og rammer igennem. Og at bisidderen har et kendskab til samtalens formål og borgerens situation. Det kan også være en god idé at forberede sig på samtalen sammen med sin bisidder. Evt. lave en liste med spørgsmål/stikord til samtalen.

Man kan i princippet tage hvem som helst med som bisidder. Det kan være en pårørende, en ven eller en helt udenforstående bisidder. PolioForeningen har også en bisidderordning, som man kan benytte, hvis man er medlem. Læs om foreningens bisidderordning

Husk, at det er OK at være nervøs. Men med en bisidder – og forberedelse forud for samtalen, kan det forhåbentlig blive mere overskuelig. Håber, at det var en hjælp.

Venlig hilsen

Bente Elton Rasmussen

Socialrådgiver