Epidemier i Danmark: Polio på film
I 2022 er det 70 år siden at først København og efterfølgende resten af landet blev ramt af bølger af polio. I forhold til byens størrelse var det største udbrud af polio man endnu havde set i en storby.
Polioen ramte fortrinsvis hidtil raske børn og unge, og det danske sygehusvæsen stod over for en tilsyneladende uoverskuelige opgave med ambulancer, der kørte i København i døgndrift.
Midt i katastrofen gjorde en blanding af lægefaglig innovation og en mobilisering af frivillige på hele det medicinske område, at man i sommeren 1952 i København kunne se dødeligheden falde fra 90% blandt patienterne til omkring 20%.
Man begyndte at indlægge en slange i halsen på de patienter, der ikke kunne trække vejret selv, og man fik indrulleret flere hundrede bl.a. lægestuderende, der sad og håndventilerede børnene, indtil de igen kunne trække vejret ved egen kraft.
Epidemien blev undervejs og efterfølgende foreviget på diverse filmoptagelser, og de filmoptagelser er nu blevet digitaliserede i et samarbejde mellem PolioForeningen og Det Danske Filminstitut. Filmene kan ses af alle.
Filmoptagelser fra PolioForeningen
PolioForeningen har sammen med Det Danske Filminstitut i 2021-2022 fået skannet en række film fra foreningens virke, som dokumenterer behandlingen af polioen i sommeren 1952-1953. Film der ellers havde været glemt i mange år.
Filmene giver et indtryk af sygdommens enorme konsekvenser for den enkelte ramte og de pårørende, men viser også hvordan moderne behandlingsformer og dedikeret lægefagligt personale kunne betyde forskellen ikke bare mellem liv og død, men også efterfølgende et liv med masser af indhold og mening på trods af sygdommens mén.
Nogle af filmene kan virke voldsomme, især de unge patienter blev hårdt ramt, og det kan selv i dag være hårdt at se, men den enorme indsats som både personale, patienter og pårørende har lagt i at skabe et godt liv efter katastrofen skinner også igennem på de ny-digitaliserede film.
Se hidtil usete filmoptagelser
Filmene omfatter alt lige fra gamle instruktionsfilm og træningsfilm til generelle film om polio og indvielsen af Tuborgvej. Flere af filmene har ikke været vist tidligere.
Du kan se filmene på Det Danske Filminstituts hjemmeside eller se dem her på PolioForeningens hjemmesiden.