Mød Thomas Larsen Schmidt - Lederen af nyt naturprojekt
Med en baggrund som arkæolog og mange års erfaring inden for naturvejledning og friluftsliv er Thomas Larsen Schmidt den perfekte projektleder for vores nye naturprojekt, der skal gøre naturen mere tilgængelig.


Efter ti år med udgravninger af stenalderbopladser og oldtidsfund i Danmark tog Thomas en ny retning og skiftede til naturvejledning. Her har han arbejdet med alt fra frivillighedsprojekter til udvikling af tilgængelighed i naturen.
- Jeg elsker at være udenfor og finde løsninger, der åbner naturen for flere. Jeg glæder mig til at samarbejde med foreningens frivillige og medlemmer om at skabe ture, der kombinerer natur, fællesskab og hygge, siger Thomas med et smil.
Thomas’ rejse fra arkæologien til naturvejledning begyndte, da finanskrisen satte en stopper for mange byggeprojekter og dermed de tilhørende udgravninger. Han skiftede spor og begyndte at arbejde med udvikling af naturformidling i Friluftsrådet, hvor han blandt andet stod for frivillighedsprojekter og netværksudvikling. Siden blev han naturvejleder i Naturpark Åmosen, hvor han med stor succes arrangerede ture, vikingeevents og samarbejder med lokale lodsejere og frivillige.
KICKOFF: Naturtur til Fugledegård-Tissø Vikingecenter
Den 25. april 2025 starter naturprojektet med en tur til Fugledegård-Tissø Vikingecenter, arrangeret i samarbejde med Vestsjælland Kreds og Naturpark Åmosen.
Turen er for mandefællesskaber og byder på natur, vikingetidens kulturhistorie og hygge ved bålet. Detaljer om tilmelding følger i foreningens nyhedsbrev.
Tilmeld dig nyhedsbrevet på polio.dk/nyhedsbrev
De seneste seks år har han været ansat hos DGI, hvor han på nationalt niveau har udviklet outdoor-faciliteter med særligt fokus på tilgængelighed. Denne erfaring er central for det nye projekt, hvor målet er at gøre naturen tilgængelig for mennesker med handicap. Thomas fremhæver, hvor vigtigt det er at sænke barriererne for at komme ud i naturen:
- Selv små detaljer som aflåste handicaptoiletter eller ujævne stier kan være afgørende for, om en tur bliver en succes. Derfor handler projektet om at finde steder, hvor alt fungerer – og dele den viden med vores medlemmer. Thomas’ passion for naturen går også igen i hans fritid.
-Jeg sover gerne ude i naturen, bader i fjorden og finder nye steder at udforske. Jeg tror, det giver mig en praktisk forståelse for, hvad der skal til for at skabe gode oplevelser for andre, fortæller han. Han ser frem til at tage medlemmer med på ture, hvor hygge, fællesskab og naturoplevelser er i fokus.
- At kunne tænde et bål, fortælle en historie og mærke naturens ro – det er noget, vi alle kan have gavn af. Og det er netop essensen af det, vi vil skabe med dette projekt, afslutter han.
Om det nye naturprojekt
Med støtte fra Nordea-fonden på 3,9 millioner kroner igangsættes det nye naturprojekt, der frem til 2027 vil åbne naturen op for mennesker med handicap.
Projektet fokuserer bl.a. på mandefællesskaber og videreudvikler et succesfuldt pilotprojekt fra Region Sjælland og Fyn. Det samarbejder med danske nationalparker og kommuner om at skabe 34 nye naturruter i hele landet.
Projektets hovedelementer
-
34 tilgængelige steder identificeres og dokumenteres med videoer og kort, som gøres tilgængelige på foreningens hjemmeside for at sænke barriererne for at komme ud i naturen.
-
34 ture afholdes i samarbejde med frivillige, kommuner og nationalparker. Turene ledes af lokale naturvejledere, som formidler om natur og kulturhistorie.
-
Projektet engagerer foreningens frivillige kredse og fremmer fællesskabet med særligt fokus på mænd, blandt andet gennem ture skræddersyet til mandefællesskaber.
En varig indsats
Projektet skal inspirere til bedre tilgængelighed og skabe varige relationer mellem foreningen, nationalparker og kommuner. Dette er mere end et tilgængelighedsprojekt – det er en mulighed for at bringe naturens glæder ud til flere.