Gå til hovedindhold

Poliovirus i Gaza

I weekenden blev det klart, at et lille barn er ramt af polio i Gaza. Herunder kan du læse formand Janus Tarps kommentar hertil.

”I weekenden blev det klart, at et lille barn er ramt af polio i Gaza. Det løb mig koldt ned ad ryggen, da jeg læste nyheden. Som formand for PolioForeningen og repræsentant for en stor del af de flere tusind nu voksne børn, som i 1940’erne og 1950’erne fik polio her i Danmark ved jeg, at dette barn – og de børn som måtte komme efter – risikerer at blive livslange ofre for de voksnes konflikt. 

Børn med polio rammes af feber, opkast, diarré og halssmerter. Nogle får meningitis og lammelser, som ofte er livslange. 5-10 % af børnene overlever ikke sygdommen. Selv de børn, som klarer den, risikerer efter mange raske år at blive ramt af pludselige og invaliderende symptomer, som varer resten af livet.

Det er mange år siden, vi sidst havde polio her i Danmark. Vi har måske glemt, hvor voldsom og ødelæggende sygdommen er. Ikke kun hjemme i stuerne, men også i sundhedssystemet. Her får man ofte indtryk af, at polio er blevet ”den glemte sygdom”, og det kan være svært for poliopatienter at få den rigtige hjælp. 

“Det er mange år siden, vi sidst havde polio her i Danmark. Vi har måske glemt, hvor voldsom og ødelæggende sygdommen er.”

Janus Tarp, formand

Jeg håber, at vi her i Danmark aldrig igen kommer til at stå i en situation, hvor forældre skal leve med frygten for, at deres børn rammes af polio.

Derfor har jeg i dag henvendt mig til Statens Seruminstitut og Dansk Røde Kors med opfordring til at skærpe fokus på problemstillingen, ligesom jeg opfordrer andre sundhedsmyndigheder og danske politikere til at tage dette – foreløbigt enkeltstående – tilfælde alvorligt. Især på vegne af de danske børn, som ligesom barnet i Gaza endnu ikke er blevet vaccineret. 

En epidemi stoppes bedst, før den er startet. Det er nu, vi har chancen for at holde poliovirus ude af vores land. I Danmark er der i dag ca. 6000 mennesker, som stadig hver dag lever med følgerne efter polio. Det tal må aldrig blive højere, end det er i dag”. 

Janus Tarp, formand for PolioForeningen