Udenlandsk interesse for dansk polioepidemi i 1952-53
En canadisk læge har fattet interesse for den danske polioepidemi og er i gang med at skrive en bog, hvor epidemien ses fra sundhedsvæsnets side.
Den store danske polioepidemi i 1952-53 har flere gange vakt stor interesse, dels fordi den var så voldsom og forløb over få måneder, og dels fordi den medførte forskellige medicinske landvindinger.
Ud af epidemien voksede blandt andet de moderne respiratorer og det tværfaglige samarbejde. Indtil 1952 benyttede man sig af den såkaldte jernlunge, respiratorens forgænger.
Interessen for den danske epidemi er blandt andet kommet til udtryk i flere udenlandske lærebøger, og derigennem fattede den canadiske læge, dr. Hannah Wunsch, også interesse for den danske epidemi. En interesse, der blandt andet har ført hende på research i København til den bog om emnet, der efter planen skal udkomme i anden halvdel af 2023.
”Nærmest helt tilbage i min studietid kiggede jeg i en lærebog, hvor blandt andet det store udbrud i København var beskrevet, jeg fattede interesse for emnet, og jeg tænkte, at jeg gerne en dag ville beskæftige mig med udbruddet,” forklarer Hannah Wunsch og fortsætter:
”Siden læste jeg mere om det, og for nogle år siden begyndte jeg på research på en bog om emnet. COVID-19 stoppede midlertidigt projektet, men det er dejligt endelig at komme i gang med at tale med poliooverlevere og læger.”
Epidemien med sundhedsvæsnets øjne
PolioForeningen har hjulpet Hannah Wunsch med at blandt andet at få kontakt til overlevere og eksperter, ligesom foreningen også har henvist til relevante museer og arkiver.
I forbindelse med foreningens 75-års fødselsdag i 2020 udkom bogen ’Miraklet på Blegdammen’, der fortalte overlevernes historie. Hannah Wunsch ønsker med sin fortælling at berette om epidemien set fra sundhedsvæsnets side. Hvilke landvindingerne blev der gjort, og hvordan så lægerne på epidemien?
”Jeg synes, at der mangler en fortælling om sundhedsvæsnets rolle under den store epidemi. Hvad blev der opnået, og hvordan blev arbejdet gjort? Det vil jeg gerne fortælle, for jeg synes, at det danske sundhedsvæsen virkelig gjorde en forskel dengang,” siger Hannah Wunsch.
Hannah Wunsch tilføjer, at hun i øvrigt er imponeret af, at man her i Danmark har samlet behandlingen af poliopatienter to steder (Rødovre og Aarhus), da det giver en god viden om patienten og muligheden for at tilbyde specialiseret behandling. I Canada, hvor hun kommer fra, er behandlingen ikke centraliseret på samme måde som i Danmark.
Dr Hannah Wunsch er ikke den eneste udenlandske læge, der har fattet interesse for epidemien i 1952-53. For nogle år siden skrev den engelske læge, Paul Warvicker også om den danske epidemi. Hans bog var faktisk den første samlede bog om polioepidemien.