Sådan lever du knoglesundt
Der er flere ting, du kan gøre for at styrke knoglerne og bidrage til at forebygge osteoporose.
Dyrk motion
Daglig motion begrænser det aldersbetingede knogletab, så forsøg at være fysisk aktiv hver dag. Det kan være alle former for idræt, som løb, håndbold, fodbold, tennis, badminton, svømning, stavgang eller dans, men det kan også være en travetur eller cykeltur, eller en tur i motionscentret.
Fysisk aktivitet livet igennem nedsætter risikoen for osteoporose, fordi knoglerne påvirkes og stimuleres, ligesom muskler og led styrkes.
Har du udviklet osteoporose, eller har du allerede haft brud, kan du finde mere viden om fysisk aktivitet på osteoporoseforeningens hjemmeside eller i appen ’Mine knogler.’
Undgå rygning
Hvert sjette hoftebrud kan forklares med rygning. Hvis du stopper med at ryge, forbedres knoglemineralindholdet.
Spis sundt og varieret
Det er vigtigt, at du spiser sundt og varieret og undgår at blive undervægtig.
For at leve knoglesundt er det især vigtigt at få tilstrækkeligt med kalk og D-vitamin.
Kalk
Til en voksen person anbefales 800-1200 mg kalk om dagen. Dette behov kan dækkes af en almindelig varieret kost, der indeholder et glas mælk, en portion surmælksprodukt og en skive ost.
Får du ikke mejeriprodukter, vil de fleste have behov for at supplere kosten med et kalktilskud.
I app’en ’Mine knogler’ kan du bruge kalkberegneren til at beregne dit daglige indtag af kalk for at vurdere, om du har brug for at supplere med et kosttilskud.
D-vitamin
D-vitamin er nødvendig for, at kalken kan optages i tarmen. Ofte indeholder den almindelige danske kost ikke nok D-vitamin, fordi vi generelt ikke spiser tilstrækkeligt med fed fisk, som er den største kilde til D-vitamin. En anden kilde til D-vitamin er solen.
I vinterhalvåret, hvor solen er sparsom, får man ikke tilført tilstrækkeligt med D-vitamin fra solen, og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at alle danskere over 4 år tager et dagligt D-vitamintilskud på 5-10 mikrogram fra oktober til og med april.
Har du udviklet osteoporose og skal i medicinsk behandling, vil din læge vejlede dig om mængden af vitamin D.
Begræns alkoholforbruget
Et moderat alkoholindtag øger ikke risikoen for knogleskørhed. Et overforbrug af alkohol (ift. Sundhedsstyrelsen anbefalinger) er forbundet med en øget risiko for knogleskørhed.
Bliv klogere i appen ’Mine knogler’
Du kan gratis downloade appen, der giver dig adgang til den nyeste viden om knogleskørhed.
Appen er udviklet af førende eksperter og forskere indenfor feltet, herunder Videnscenter for Knoglesundhed i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
I appen kan du dels finde viden om osteoporose, knogleskanning, og knoglebrud. Du kan også blive klogere på den medicinske behandling, knoglevenlig livsstil, og knoglevenlig træning.
Du kan også finde en kalkberegner, hvor du kan indtaste, hvad du spiser og drikker til dagligt. Kalkberegneren kan så beregne dit daglige indtag af kalk for at vurdere, om du har brug for at supplere med et kosttilskud.