Gå til hovedindhold
Isabel Canto

Vi tester: Mindfulness mod smerter

Kan mindfulness gøre en forskel i forhold til kroniske smerter? Det satte vi smerteramte Isabel Canto Larsen og psykolog Mette Nyrup til at teste gennem et forløb, der bød på både positive overraskelser og uforudsete udfordringer. Læs her, hvordan det gik, hvorfor mindfulness kan være et redskab mod kroniske smerter og få gode råd til selv at komme i gang.

En nylig undersøgelse blandt knapt 350 medlemmer af PolioForeningen viser, at 77 % af de adspurgte tager stærk, afhængighedsskabende smertestillende medicin uden, at dette virker på deres smerter.

Der er således et udtalt behov for nysgerrighed overfor andre metoder til lindring af kroniske smertetilstande. I tråd med den nye smerteforståelse er det derfor oplagt at se på metoder, som arbejder ud fra et integreret biopsykosocialt perspektiv, og i denne forbindelse er mindfulness et rigtigt godt bud.

Hvordan kan mindfulness påvirke kroniske smerter?

Vores instinktive reaktion på smerter vil være at forsøge at fjerne dem og undgå fremtidig smerte. Dette er selvsagt ikke en hensigtsmæssig strategi, når smerterne er blevet kroniske. Her handler det om at leve bedst muligt med smerterne. Heldigvis findes der efterhånden solid forskningsmæssig dokumentation for, at mindfulness kan have en positiv indvirkning på kroniske smerter. At træne mindfulness handler om at få et mere neutralt forhold til smerterne, idet man anerkender og accepterer smerternes tilstedeværelse uden at investere tanker og følelser i dem. 

Med mindfulness bliver smerterne til en slags baggrundsstøj, som bare er der, frem for et irritationsmoment, som man bruger energi på at forsøge at fjerne. På den måde opnår man en grad af kontrol over smerterne, fordi man bliver i stand til at stoppe negative tanker og følelser. 

Mindfulness til håndtering af smerter i forbindelse med postpolio

Isabel Canto Larsen blev ramt af polio, da hun var bare 2 uger gammel. Isabel har således ikke kendt til andet end et liv med polio, og trods en væsentlig funktionsnedsættelse i den ene arm og det ene ben har Isabel formået at leve et aktivt liv med fritidsinteresser, familie og arbejdsliv. 

Da postpolioen satte ind, blev Isabel ramt af en massiv udtrætning samt intense og komplekse smerter, som var ensbetydende med et væsentligt forringet fysisk og psykisk velvære. Over en længere periode har Isabel jævnligt modtaget rådgivning hos psykolog Mette Nyrup for at få nogle strategier til smertehåndtering. Som et led i denne proces har Isabel og Mette afprøvet mindfulness.

Forløbet med mindfulness

I forløbet brugte de lydfilen Smerte, som er udgivet af Eve Bengta Lorenzen, der er en af pionererne inden for mindfulness i Danmark med mere end 40 års erfaring.

Smerte indeholder fire særskilte kapitler i forskellig længde, som beskæftiger sig med kropsscanning, meditationer og afslappende musik. I et tre uger langt forløb skulle Isabel minimum én gang dagligt lytte til et af kapitlerne i Smerte og gerne flere, hvis motivationen var til det. Isabel blev instrueret i at eksperimentere med, hvilket tidspunkt på dagen som passede bedst. Ligeledes var der frit spillerum til at udføre øvelserne siddende, liggende eller gående. Gennem de tre uger havde hun opfølgende kontakt med psykologen Mette via samtale eller sms et par gange om ugen.

Hvordan gik det med mindfulness mod postpolio relaterede smerter? 

I forbindelse med evaluering af forløbet fortæller Isabel: 

”Mindfulness-meditation har været en kærkommen håndsrækning til at kunne koble fra det kroniske alarmberedskab, som ledsager livet med polio og postpolio.”

Isabel fremhæver, at de kroniske smerter betyder, at hun ofte bekymrer sig om, hvordan hun skal komme rundt til forskellige aftaler og aktiviteter, hvilke sko og påklædning, der er bedst i forhold til vejret, hvilke hjælpemidler, der er bedst egnet osv. Når man lever med et kronisk alarmberedskab, kan det være svært hele tiden at skulle finde overskud til at komme op på hesten igen. Her oplever Isabel, at mindfulness kan give et rum, hvor hun kan holde ”frikvarter” fra smerterne og den daglige bekymring, og sætte sindet fri til at fokusere på andet end kroppens signaler. Dette har ifølge Isabel været en vidunderlig oplevelse. Derudover har brugen af mindfulness også betydet, at det indimellem har været muligt for Isabel at minimere brugen af smertestillende medicin, især på dage hvor overbelastningssmerter har domineret smertebilledet. 

Overordnet set har forløbet fungeret efter hensigten og uden de store behov for tilpasning. Dog er Isabel blevet opmærksom på, at mindfulness meditationer, hvor den indtalte guidning suppleres af underliggende musik, ikke fungerer optimalt for hende. Isabel understreger, at både guidede meditationer og afslappende musik kan noget, men det skal være hver for sig. 

Brug af mindfulness i fremtiden

Direkte adspurgt, om Isabel vil forsætte med mindfulness i fremtiden, svarer hun: 

”Jeg vil klart fortsætte! Det er så befriende at have fundet en metode til at minimere fokus på smerter og sætte sindet fri,” lyder det fra Isabel, der afslutter med et par gode råd til dig, der overvejer at kaste dig ud i mindfulness:

”Du skal først og fremmest finde ud af, om du har lyst til meditation, om du tror på det. Derudover skal du være nysgerrig og virkelig prøve at mærke efter hvilken form for mindfulness meditation, der er bedst for dig.”